W trakcie warsztatów z filetowania karpia uczestnicy mają możliwość poznania techniki filetowania karpia. Warsztaty rozpoczynają się od przedstawienia historii gospodarki rybackiej na obszarze Doliny Karpia, właściwości fizyko - chemicznych oraz smakowych karpia, jak również przeglądu produktów lokalnych wytwarzanych na bazie karpia z Doliny Karpia. Następnie wykwalifikowany rybak i przetwórca karpia dokonuje pokazowego filetowania karpia omawiając również etapy obróbki karpia przed filetowaniem. Każdy z uczestników na czas warsztatów otrzymuje: czepek, fartuszek, deskę do krojenia oraz nóż celem wyfiletowania własnego karpia pod okiem instruktora. Wyfiletowane przez uczestników karpie przekazywane są do wędzenia, po którym następuje degustacja karpia wędzonego.
Organizator:
Łowiska Wędkarskie Podolsze Franciszek Sałaciak
Dostępność oferty:
kwiecień - październik
Czas trwania:
ok. 1 h
Grupa docelowa:
wszyscy, niezależnie od wieku
Minimalna liczba uczestników:
8
Maksymalna liczba uczestników:
15
Sposób rezerwacji:
telefonicznie: 509 465 914
Miejsce warsztatów:
Łowiska Wędkarskie Podolsze, kierunek Smolice, 32-640 Zator